Importuesi zviceran i makinave dënohet me 4.2 milionë franga gjobë, kjo është arsyeja

Gjykata federale zvicerane ka refuzuar ankesën e një importuesi makinash kundër një gjobe prej 4.2 milionë CHF (4.6 milionë dollarë) të vendosur nga Zyra Federale Zvicerane e Energjisë (SFOE) për praktika abuzive. Në vendimin e saj, të publikuar të premten, gjykata sqaroi gjithashtu një sërë pikash në lidhje me shkëmbimet private të CO2 të krijuara […] The post Importuesi zviceran i makinave dënohet me 4.2 milionë franga gjobë, kjo është arsyeja appeared first on Albinfo.

Importuesi zviceran i makinave dënohet me 4.2 milionë franga gjobë, kjo është arsyeja

Gjykata federale zvicerane ka refuzuar ankesën e një importuesi makinash kundër një gjobe prej 4.2 milionë CHF (4.6 milionë dollarë) të vendosur nga Zyra Federale Zvicerane e Energjisë (SFOE) për praktika abuzive.

Në vendimin e saj, të publikuar të premten, gjykata sqaroi gjithashtu një sërë pikash në lidhje me shkëmbimet private të CO2 të krijuara nga disa importues.

Në vitin 2012, Zvicra prezantoi rregullore për emetimin e CO2 për makinat e regjistruara për herë të parë me qëllim uljen e tyre në një mesatare prej 130 gram CO2 për kilometër deri në fund të vitit 2015. Nëse emetimet mesatare të të gjitha automjeteve të një importuesi tejkalojnë këtë prag, qeveria federale ngarkon një dënim përkatës.

SFOE arriti në përfundimin se kompania ankuese kishte vepruar për t’iu shmangur dënimit. Për të përcaktuar shumën për vitin 2015, ajo bazoi përllogaritjet e saj në një vëllim prej 440 makinash, në vend të 145 siç raportohej nga importuesi, dhe caktoi gjobën në 4.2 milionë CHF. Gjykata federale e ka konfirmuar tani këtë shumë.

Vendimi i së premtes do të ketë ndikim në procedimin penal kundër një ish-punonjësi të Zyrës Federale të Rrugëve Zvicerane dhe dy anëtarëve të bordit të drejtorëve të kompanisë importuese të përfshirë në këtë rast. Sipas Zyrës së Prokurorit të Përgjithshëm të Zvicrës, e cila e çoi prokurorinë para Gjykatës Federale Penale, dy anëtarët e bordit dyshohet se kanë paguar ish-punonjësin e Zyrës Federale të Rrugëve Zvicerane për të manipuluar numrat, duke penguar kështu kompaninë e tyre të paguajë gjobat për CO2.

Gjykata federale kujtoi gjithashtu se kompania ishte regjistruar në Zyrën Federale Zvicerane të Energjisë si importuese që nga viti 2012 dhe deri në vitin 2018 operonte një shkëmbim CO2 që e lejonte t’u shiste automjete importuesve të tjerë për të ulur ose kompensuar shumën e dënimit.

Gjykata federale konsideron se shkëmbimet private të CO2 të operuara nga importuesit janë të lejuara. E njëjta gjë vlen edhe për transfertat brenda këtyre shkëmbimeve të vlerave të emetimit të CO2 të automjeteve të importuesve të tjerë.

Edhe pse shkëmbimet nuk përmenden në Aktin e CO2, ky i fundit parashikon mundësinë e krijimit të shoqatave për tregtimin e të drejtave të emetimeve. Sipas gjykatës federale, këto të drejta janë të krahasueshme me vlerat e emetimit të CO2 të automjeteve. Nëse importuesit shesin të drejtat e tyre të emetimit në një bursë ose anëtarësohen në shoqata të tregtimit të emetimeve, konsiderohet e njëjta gjë./Swissinfo

The post Importuesi zviceran i makinave dënohet me 4.2 milionë franga gjobë, kjo është arsyeja appeared first on Albinfo.